Сутерен.мк

Францускиот предлог е неевропски преседан

Поранешниот Евроамбасадор, Ерван Фуере во гостување на тв 24, оценуваќи го Францускиот предлог како рамка за решавање на спорот помеѓу Македонија и Бугарија, тој нагласи дека Предлогот освен што е е неевропски преседат во него нема гаранции дека Бугарија нема да го користи ветото и дека во истиот не постои реципроцитет, односно обрски произлегуваат само за македонската страна.

На прашањето, што мисли генерално за Предлогот, Фуере почна со тоа што тој лично предлогот смета дека „содржи многу опасни елементи“.

Пред се, тој ја обрзува македонската влада да го смени својот устав дури и пред да започнат преговорите, забелеша Фуере, и предупреди дека понатаму Бугарија може да го злоупотребува членството во ЕУ за да наметне сопствена позиција на нејаснотиите со кои се остава простор во Предлогот.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *