Сутерен.мк

Холандија ќе ги тужи Гугл и Епл!

Фондација од Холандија почнала да ги обединува потрошувачите кои сакаат да поднесат колективна тужба против Епл и Гугл, тврдејќи дека високите такси за купување преку нивните продавници за апликации ги чинат милијарда евра!


Епл во неколку наврати беше на удар на регулаторите во Холандија поради неговиот бизнис модел во продавницата за апликации. Во декември, регулаторот за заштита на потрошувачите ѝ нареди на компанијата да им обезбеди на развивачите на опции за состаноци и опции за плаќање што ги нудат други компании.

Програмерите треба да нудат апликации и да наплаќаат за купувањата преку нив исклучиво во ЕпСтор на Епл и Гугл Плеј на Гугл, за „прекумерно висока“ такса од дури 30 проценти, што исто така ги прави купувањата поскапи.

Поради ваквите високи давачки во изминатите години, потрошувачите преплатиле за купени стоки и услуги за дури една милијарда евра, велат од Фондот за штети.

Технолошките компании не би можеле да наплатат толку високи такси доколку бидат принудени да ги „признаат“ и конкурентните платформи и платните системи во нивните продавници, посочуваат тие.

Затоа тие ги поканија клиентите на најмалку една апликација, производ или услуга во продавниците на Епл и Гугл кои не биле произведени од двата гиганти да учествуваат во колективната тужба.

Извор…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *