Сутерен.мк

„Цар Борис Трети“ се смести до фашистичкиот „преки суд“

Седиштето на бугарскиот клуб во Охрид именуван по Цар Борис Трети, кој беше фашист и сојузник на Адолф Хитлер, е лоциран во чаршијата, и тоа во непосредна близина на куќата каде што во Втората светска војна бил сместен „Прекиот суд“ на фашистичка Бугарија, во кој по брза постапка се носеле пресуди за бесење на противниците на окупацијата и на истакнати комунистички и партизански водачи.

На само две куќи од т.н. културен клуб „Цар Борис Трети“ се наоѓа куќата во која бил „прекиот суд“, а спомен-плочата сведочи дека тука биле осудени и познати антифашисти и борци против окупацијата, како Лазар Колишевски, Петре Пирузе, Кирил Главинчев, Андон ДУков, Јаким Сприовски.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *