Сутерен.мк

Цвеќето на Велигден

Цвеќето кала се смета дека претставува невиност, верба, доблест и чистота и е поврзана со Богородица.

Овој цвет, обично белата кала, поврзан е со Велигден, како симбол на воскресението на Исус.

Во многу слики и други уметнички дела, кала е прикажана со Богородица или ангели од Благовештението.

Како што цвета калата во пролет, таа станала симбол на повторното раѓање.
Од тие причини честопати (покрај во бела и во други бои) се носи и на погреб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *