Сутерен.мк

Швајцарија кажа „да“ на бракот за сите!

Швајцарците на референдумот „Брак за сите“, според првичните проценки, гласаа за!

Барем, мнозинството со 64 отсто гласаа „за“, а против се неочекувани 36 проценти од граѓаните.

Швајцарија со ова изјаснување фати чекор си поголемиот дел од земјите од Западна Европа – иако, истополови животни партнери можат да формираат цивилна врска во оваа земја уште од 2007 година, новите мерки дозволуваат тие заедно и да посвојуваат деца, а лезбејските двојки да користат донација на сперма.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *