Сутерен.мк

Што кажува домашниот хаос за нас?

Можеби изгледа дека куќата е само место за релаксација, па ако има неред во неа, таа е на место, другите области од животот веќе изгледаат како посебни примери за успех и раст. Но, не е баш така, бидејќи бизнисот одамна не е успешен, комуницирате со оние кои не ви се интересни, никогаш немате доволно пари, не доаѓа светла иднина. Сето ова зборува за навиката на човекот да се опкружува со хаос и неред. Тој е толку навикнат на тоа, тој е „нормален“, понекогаш дури и му се допаѓа. Се разбира, тој избрал таков избор – живеење во средина на хаос – не случајно, туку од одредени причини.


Ако ја исклучиме клиничката и психијатриската компонента, тогаш првото нешто што се однесува на таквиот начин на живот е присуството на страв од промени. Нередот на просторот во овој случај е еден вид обид да се запре времето, да се создаде илузија на сигурност. Опкружен со маса непотребни работи, ставови и ставови, човекот на тој начин се лишува од можноста да запознае нешто ново, привлечно, живо. Се држи до минатото, секој ден е „приврзан“ за старите работи (макар тоа е непотребно ѓубре), едноставно затоа што веќе ја знае нивната енергија.
И да дозволите нешто ново во вашиот живот е, прво, страшно, а второ, тешко. Прво, ќе треба да ги исчистите урнатините на насобраното „ѓубре“, а тоа е труд сам по себе, трошење на сопствените емоции, време и труд. Не е лесно, генерално. И кругот продолжува да се врти во атмосфера на позната рутина, а промените се одложуваат за следниот месец или година.

Трикот е во тоа што вистинската промена во животот бара да се ослободиме од непотребното. Не залудно сите курсеви за личен развој започнуваат со препораката „ослободи простор и направи простор за нешто ново“. Во нередот нема место за „ново“, но има разбирливо „старо“, меѓу кое, можеби, е непријатно, но разбирливо и предвидливо.

И не ве теши помислата дека тоа е посакуваната стабилност. Ќе биде многу поефикасно да си признаете дека нередот е вашиот одговор, заштитната обвивка со која се криете зад стравот од промени. Обидете се да не бидете измамени и по искреноста ќе има јасно разбирање за вашите потреби и ќе можете да си ги дозволите посакуваните промени.
Хаотично расфрланите работи се исто така приказна за личните граници. На тој начин личноста се обидува да се потсети себеси и другите дека постои и е важен. „Барем јас го создадов овој хаос“, ваквото објаснување за себе во оваа ситуација би било сосема логично.

Нередот во куќата и животот е исто така форма на протест: против строгите родителски правила или ограничувања на партнерот. „Ова е мојот простор и ќе биде како што решив, а не како што бараа моите родители. Ако некое лице е долго време полнолетно и не живее со своите родители, желбата за ѓубре може да биде последица на „заглавување“ во адолесценцијата, кога протестот не е изразен и сè уште бара вентил. Потиснат, таков бунт може да се изрази во невешт во секојдневниот живот, неред во станот и како резултат да доведе до конфликт во парот.

Неопходно е да се бара коренот на проблемот, во секој случај, навиката да се живее во неред секогаш го нагласува присуството на одредени психолошки деформитети. Разбирањето и работата се неопходни доколку сакате да го направите вашиот живот попријатен и похармоничен.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *