Сутерен.мк

Никој како Фрида!

Автопортрет на мексиканската сликарка Фрида Кало, на кој е и нејзиниот сопруг, вчера е продаден за 34,9 милиони долари, што е досега највисока цена за слика на латиноамерикански уметник!


Насликана во 1949 година, сликата „Диего и јас“ му е продадена на непознат купувач на аукцијата на Сотби во Њујорк.

„Тоа е едно од најважните дела на Кало понудени на продажба и ние сме многу возбудени што ќе се најде во Сотби“, рече Оливер Баркер, директор на таа аукциска куќа, отворајќи ја аукцијата.

Диего и Фрида

Кало, која во младоста доживеала тешка сообраќајна несреќа, направила околу 200 слики, цртежи и скици, главно автопортрети во кои траумите ги претворила во дела со светли бои и симболична моќ.

Светската слава ја стекнала по нејзината смрт во 1954 , и особено во ж70-те години, кога стана феминистичка икона.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *