Сутерен.мк

Лажни нуспојави од вакцините

Психолошкиот феномен наречен „плацебо ефект“ се случува кога луѓето чувствуваат подобрување во симптоми на одредена болест што не е директно поврзано со третман или лекови. Наместо тоа, подобрувањето доаѓа од тоа како пациентот мисли дека треба да се чувствува по третманот. Кога луѓето веруваат дека третманот може да предизвика штета, луѓето може да доживеат непријатни несакани ефекти, исто така познати како „ноцебо ефект“.

Истражувачи ги проучувале податоците од 12 клинички испитувања за тестирање на безбедноста на вакцините за Ковид-19. Сите испитувања имале информации за несакани настани пријавени од 22.578 учесници кои примиле плацебо вакцина и 22.802 учесници кои ја примиле вистинската вакцина против Ковид-19.
По првата инјекција, повеќе од 35% од учесниците во плацебо групата пријавиле несакани реакции – реакции кои влијаат на целото тело – како што е треска. Еден од пет (19,6%) во плацебо групата пријавил главоболки, а 16,7% пријавиле замор. 16% од плацебо групата исто така доживеале болка, црвенило или оток на местото на инјектирање.

За споредба, 46% од вистинските приматели на вакцини пријавиле најмалку една несакана реакција во целото тело, а две третини имале локализирана несакана реакција. Претходните истражувања покажуваат дека вакцините против коронавирус може да предизвикаат привремени несакани ефекти кои се движат од благи болки до потешки состојби, вклучително и згрутчување на крвта. Меѓутоа, во ова испитување, тимот откри неверојатни 76% од несаканите ефекти пријавени од вакцинирани пациенти биле од ноцебо ефектот.

По втората доза, само 32% од плацебо групата пријавиле несакана реакција во целото тело, а 12% пријавиле локални несакани ефекти. Спротивно на тоа, групата на вакцинирани продолжи да известуваат за повеќе несакани реакции. Повеќе од шест од 10 (61%) имале системски нуспојави и 73% продолжиле да пријавуваат локални нуспојави. Анализата откри дека повеќе од половина (52%) од несаканите ефекти кај вакцинираните лица потекнуваат од ноцебо ефектот.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *