Сутерен.мк

Кога не ги прифаќаш маалските начела

Ќе испоцркаме,не толку од сиромаштија, колку од малограѓанштина. За среќа, индивидуалци и понатаму покажуваат дека духот…

Реклама на балкански начин

Човек живее за да биде забележан, да остави каква – таква трага зад себе. А сиромав…

Без коментар

Епа, навистина! Што човек да додаде на ова?! Балканци. То е…

Се е по старо, не се секирајте

На Балканот ништо ново. Продолжуваме да си го рециклираме животот. Во полоша амбалажа… И Македонија и,…

Синиша Станковиќ: Паркур за средовечни

На неодамнешната седенка во маалската кафеана, вториот топол дом на целото наше друштво, имавме жестока дебата…

Без документи нема аристократија

Во државава најстарите матични книги имаат двесте години, а сите се фалиме со потекло?! Додека во…

Горан Војновиќ: Балканот произведува премногу историја

Првиот роман преведен на македонски, во издание на „Или-Или“ на словенечкиот писател Горан Војновиќ (1980, Љубљана)…

Здравко Чолиќ: Оган што не згаснува

Со Здравко Чолиќ (1951) почнува и завршува балканската музичка историја. А историјата запишала: роден сараевчанец, Титов…

Зошто ни фали емоционална интелигенција?

Претставата дека некои луѓе се зли, а други добри е примитивна и инфантилна. Ваквото сфаќање се…