Сутерен.мк

Забранетите ремек дела

„Храбар нов свет“, 1932 – Олдус Хаксли Оваа антиутописка приказна била премногу невкусна за цензорите на…

Омилените книги на Марго Роби

Австралиската актерка (која до крајот на годината ќе ја видиме во две костимирани драми, „Амстердам“ и…

Најдобрите книги во последните 125 години!

Американскиот дневен весник „Њујорк тајмс“, пред Нова година одбележа 125 години од објавувањето на првата рецензија…

Книги од птичја перспектива

Елизабет Сејган шронашла начин како да ги соедини своите две големи љубови: книгите и фотографијата. Со…

Пишман писатели

Многумина автори се покајале што воопшто го напишале и објавиле некое свое дело, сеедно дали поради…

Омилените книги на Ленон

Книгите што славниот музичар Џон Ленон го инспирирале и ги обожувал се следните: „Малите жени“ на…

Исидора Бјелица: Храбро против ракот

Исидора Бјелица е родена во Сараево, каде што ги минува детството и младоста. Благодарение на нејзините…

Оливера Ќорвезировска: Потврдена авторка во илегала

Оливера Ќорвезироска не е веќе млад автор, иако до неодамна, неа и писателите од нејзината генерација…