Сутерен.мк

Јасна Котеска: Дворска љубов

Дворската љубов е вечна увертира, таа е љубов како бесконечен пролог. Звукот на дворската љубов е…

Јасна Котеска: Прељуба

Капиталистичкото прашање не е кои се границите на брачната верност, туку колку таа верност чини? Ако…

Јасна Котеска: Облеката на полот

Нашето полово секојдневие е маскарада. Успешноста со која трансвеститите го „глумат“ спротивниот пол е доказ колку…

Магдалена Андоновска: Неизвесна независност

Минатиот месец го прославив мојот педесетти роденден, или што би рекол мојот очен лекар, сериозно истрчувам…

Светлана Антиќ – Јовчевска: Насмевни се, ќе ти се насмеам

„Насмевни се, ќе ти се насмеам“ беше насловот на книжуле што во детството го добив во…

Отец Пимен: Пост фестум

Мојата генерација веќе почна да го комплетира првиот половина век. Генерација која е тамам да сведочи…

Јасна Котеска: Заводник

Иако исполнета со авантури, судбината на заводникот е повторувачка, и во тоа, парадоксално– здодевна. Секоја заведена…

Магдалена Андоновска: Разумот наспроти насилието на системот

Секоја планина својата тежина. Секој избор е личен, а вредноста заедничка.Но, што е тоа вредност? Како…

Јасна Котеска: Поглед и допир

Погледот ниту е алатка за сознание, ниту за допаѓање. Кога во „Снежана и седумте џуџиња“, Кралицата…