Сутерен.мк

Мето Јовановски со награда за животно дело во Измир

На свеченото отворање на осмото издание на Балкан панорама филм фестивал во Измир, Турција на македонскиот…

Симона Јованоска: Урбаниот човек не може да биде слободен

Родена е вели, еден убав сончев ден, на 16 јули далечната 1985 година во Гостивар. Таму…

Најтесниот избор за „Роман на годината“

Романите „Денот на црвот“ од Симона Јованоска (Или-или), „Ноќите кога заспивавме во Помпеја“ од Давор Стојановски…

Втора селекција за „Роман на годината“

Жири-комисијата за наградата „Роман на годината“ за 2020 година што ја доделува Фондацијата  „Славко Јаневски“,  избра…

За Роман на годината, пријавени 39 дела!

Жири-комисијата за доделување на наградата „Роман на годината“ што ја доделува Фондацијата за унапредување и промоција…

Да не живееме на стара слава!

Наградата за особен придонес во филмската уметност, која ја доделува Меѓународниот филмски фестивал „Киненова“, годинава му…

Игор Џамбазов: Боли кога ќе сфатиш дека си можел многу

Можеби би било претерано, ако се рече дека се работи за своевиден феномен. За сензацијата наречена…

„Скриени желби, немирни патувања“ е „Роман на годината“!

„Скриени желби, немирни патувања“ (издание на „Антолог“) од Владимир Јанковски е романот кој оваа година ја…

Пет романи за „Роман на годината“

„Лето во кое те нема“ од Петар Андоновски („Или – или“), „Суво мастило“ од Владимир Илиевски…