Сутерен.мк

Словенија има потреба од здравствен персонал

Татјана Тушар која е дел од менаџментот на „Сплошна болница Јесенице“ (Општа болница Јесенице), Словенија, вели…

Пахор: Да беа Словенците Бугари, ќе немавте проблем

Претседателот на Словенија Борут Пахор, кој од вечерва ќе учествува на Преспа форумот за дијалог во…

Фото – монографија за Лајбах

Книгата „Лајбах, 40 години вечност“ на Теодор Лоренчич, некогашен член на групата, неодамна ја објави српски…

Горан Војновиќ: Балканот произведува премногу историја

Првиот роман преведен на македонски, во издание на „Или-Или“ на словенечкиот писател Горан Војновиќ (1980, Љубљана)…

Виктор Аќимовиќ: Македонскиот Зорге!

Новинарот и филмаџија, до крајот на својот живот ја носеше етикетата „шпион“! Животот на Виктор Аќимовиќ…

Маја Кастратовиќ и Александар Чамински: Носталгијата по најблиските не поминува

Двајцата македонски уметници, со веќе формирани животни и професионални биографии, пред нецела деценија заминаа на “привремена…