Сутерен.мк

Албанија врати 20 украдени икони

Заврши децениското патешествие на 20 македонски икони – ги вративме дома, порача министерката за култура Бисера Костадиновска-Стојчевска.

„Охрабрена од овој исклучителен гест на пријателска Република Албанија, верувам дека успешно ќе се одвива и процесот на враќање на уште 37 идентификувани икони украдени од македонските цркви и манастири во периодот 2008 – 2013 година. Тоа беа години во кои многу често слушавме за обивање и ограбување на наши светилишта во југозападниот дел од државава, од Ресен до Радожда“, рече Костадиновска-Стојчевска.

Министерката за култура на Албанија, Елва Маргарити, рече дека враќањето на иконите ја покажува посветеноста на нејзината држава на борбата против трговијата со предметите од културното наследство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *