Сутерен.мк

Бипл чини над 69 милиони долари!

Целосно дигиталното дело на американскиот уметник Бипл (Beeple) продадено е за 69, 3 милиони долари што е рекорд за ваков вид на уметнички дела, соопшти аукциската куќа Кристи. (Онлајн продажбата ја следеа дури 22 милиони луѓе!)

Скапоценото дело на Бипл

Со оваа продажба, делото „Everydays: the First 5 000 Days“ – колаж на цртежи и анимации собирани секојдневно во текот на пет илјади денови, го прават Бипл (Мајкл Винкелман) за најскап уметник на светот. Тој своите проекти почна да ги продава од октомври, минатата година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *