Сутерен.мк

Внатрешна убавина, буквално

Рентгенските (Х) зраци ги открил германскиот физичар Вилхелм Конрад Рендген во 1895 година. Шест години подоцна за овој пронајдок ја добива Нобеловата награда за физика.

Рентгенот е апарат кој користејќи Х – зраци, на филм го покажува најчесто, човечкото тело однатре.

Меѓутоа, како изгледаат рентгенските снимки на растенијата и животните?

Јајце
Ластовичка
Лилјак
Роза
Морска ѕвезда
Риба

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *