Сутерен.мк

Ворен Бафет: Вештачката интелигенција е атомска бомба

Милијардерот инвеститор Ворен Бафет ја изрази својата загриженост поради порастот на вештачката интелигенција и го спореди подемот на вештачката интелигенција (ВИ) со создавањето на атомска бомба, изразувајќи ја својата загриженост поради подемот на вештачката интелигенција.

За време на дискусијата на годишниот состанок на компанијата во Омаха, Небраска, Бафет го спореди создавањето на моќната технологија со атомската бомба.
Пред некое време, милијардерот имаше шанса да го испроба ChatGPT кога неговиот пријател Бил Гејтс му го покажа. Иако беше импресиониран од нејзините огромни способности, тој рече дека е малку загрижен за технологијата.

Бафет му ја пренесе забелешката на Чарли Мангер, неговиот најблизок соработник, во саботата, додека разговараше за нивните погледи на технологијата и вештачката интелигенција за време на широката дискусија на годишниот состанок на Бафет Беркшир Хатавеј, во Омаха, Небраска.

„Кога ќе добиеме нешто што може да направи секакви работи, малку се загрижувам…затоа што знам дека нема да можам да го отповикам, и, знаете, измисливме, од многу, многу добра причина, атомската бомба во Втората светска војна“, рече 92-годишниот Бафет.

Бафет, кој исто така призна дека добил лекција во ChatGPT на OpenAI, дополнително ги изрази своите стравови за технологијата што брзо се развива. „Иако сум импресиониран од огромните можности на вештачката интелигенција, вклучително и проверка на сите правни мислења од почетокот на времето, јас сум малку загрижен за технологијата“, забележа тој. Вештачката интелигенција, според Бафет, „ќе промени сè во светот, освен како луѓето размислуваат и се однесуваат“.

Од своја страна, Мангер, исто така, ја изложи својата загриженост во врска со вештачката интелигенција. „Јас лично сум скептичен за некои возбудувања што се однесуваат на вештачката интелигенција“, рече 99-годишниот потпретседател на Беркшир Хатавеј.

Бафет долго време е гласен противник на нуклеарното оружје, што ја зајакнува тежината на неговата споредба со вештачката интелигенција. Тој даде неколку коментари за опасностите кои се протегаат со децении, велејќи дека ќе ги даде сите свои пари за намалување на веројатноста за напади ако знае како.
Во едно интервју „Мудрецот од Омаха“ рече дека изгледите за друга пандемија или нуклеарна војна го одржуваат ноќе буден, наместо успехот на Беркшир Хатавеј.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *