Сутерен.мк

Во Грција намалени 3 000 производи

Грчките потрошувачи од минатиот петок забележаа намалување на цените до 18,1 проценти во повеќе од 3.000 производи од супермаркети кога ќе се донесат владини мерки за справување со инфлацијата и поттикнување силна конкуренција низ синџирот на снабдување.

Според Министерството за развој, проценетите намалувања на цените ќе произлезат од реформата која ги обврзува добавувачите да ги намалат своите понуди за трговците на мало за 30 отсто, со обврска да ги намалат нивните цени за иста сума.

Ова доведе до намалување на над 3.000 производи. Од нив, намалувањата за 1.500 производи стигнаа до министерството пред владиниот совет кој ги објави намалувањата.
Мерките на грчката влада донесоа значително намалување на просечната цена во седум категории на производи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *