Сутерен.мк

Времето е и буквално, пари

На неодамна завршената аукција на Сотби „Невадиски колектор“, која се одржа во Хонг Конг, беше соборен нов рекорд на продажба.

Продажбата, составена од 38 часовници Патек Филип и серија винтиџ нараквици Гај Фрере, сите во сопственост на еден колекционер, беше засенета од винтиџ часовник од розово злато со потписот „Гоби Милано“.

Часовникот од 195,5 мм од 1957 година имаше проценка во претпродажба помеѓу 3 и 6 милиони долари. Сепак, четири телефонски провајдери се натпреваруваа за еден час, со што брзо ја подигнаа цената на 7,68 милиони долари.
Сите 2 499 примероци продадени на аукција припаѓаат на мистериозна, безимена личност со американско потекло, која почнала да собира ретки антички часовници пред 30 години. Се верува дека едно време колекцијата со седиште во Калифорнија имала повеќе од 400 историски важни часовници. Сега во осумдесеттите, господинот почна да ја продава својата колекција преку аукциската куќа Сотби пред околу четири години, поставувајќи неколку рекорди на патот.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *