Сутерен.мк

Втора селекција за „Роман на годината“

Жири-комисијата за наградата „Роман на годината“ за 2020 година што ја доделува Фондацијата  „Славко Јаневски“,  избра десет романи што ја продолжуваат трката за престижната награда:

Жирито: Владимир Јанковски (претседател), Катица Гароска Ацевска, Ермис Лафазановски, Лилјана Пандева и Катерина Богоева (претставник на Фондацијата)

1. „Втората месечина“, Владо Димовски, „Арс Либрис“

2. „Најосаменото место“, Симеон Јанков, „Или – или“

3. „Денот на црвот“, Симона Јованоска, „Или – или“

4. „Уништување“, Моџо Килингтон, „Арс Либрис“

5. „Теорија за кучешката година“, Милован Стефановски, „Матица Македонска“

6. „Лебед“, Ана Стојаноска, „Полица“

7. „Ноќите кога заспивавме во Помпеја“, Давор Стојановски, „Или – или“

8. „Деса“, Ивана Трајаноска, „Арс Либрис“

9. „Еден сив мартовски ден“, Тања Урошевиќ, „Или – или“

10. „Ден за одмазда“, Ивица Челиковиќ, „Паблишер“

Жири-комисијата треба да го соопшти добитникот на наградата, која што годинава се доделува по 23-ти пат, најдоцна до 15 март. Наградата „,  се состои од плакета, оригинална статуетка и паричен износ од 150.000 денари.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *