Сутерен.мк

Грција дели бесплатни тестови на ковид!

Комплети за самотестирање на коронавирусот почнаа да пристигнуваат во грчките аптеки, а секој граѓанин има право на еден бесплатен еднаш неделно, како една од мерките да се реши наглиот пораст на инфекции и хоспитализации!

Приоритет на домашните тестови имаат наставниците и средношколците од 16 до 18 години, бидејќи властите имаат намера повторно да ги отворат училиштата, барем за финалното оценување.

Секој кој има позитивен тест обврзан е да се пријави на владиниот веб сајт и ќе мора да направи ПЦР тест.

Грција со своите 11 милиони жители вчера пријави рекорден број на заболени од 4 309 и 79 починати, па вкупниот број на смртни случаи порасна на 8 530 луѓе.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *