Сутерен.мк

Детоксот на телото е обичен мит!

Детокс рекламирањето го напаѓа општеството. Без разлика дали станува збор за модел што седи покрај куп зеленчук или некои убаво исечени краставици кои лебдат во вода, идејата што ја промовираат овие содржини е дека секој „грев“ од храна може да се избрише со диета за детоксикација.

Но, пред да платите огромни суми пари за овие програми, да бидете возбудени од идејата дека вашите внатрешни органи ќе бидат исчистени од сите нечистотии акумулирани со текот на годините, треба да знаете дека детоксикацијата е всушност, псевдо-медицински концепт, наменета за трговија и остварување профит.

Во медицинска смисла, детоксикацијата е бесмислена. Правилната исхрана и физичката активност се клучот за здрав начин на живот.
Познатиот професор Едзард Ернст, кој предава медицина на Универзитетот во Екситер, Велика Британија, тврди дека постојат два вида детоксикација, од кои едниот е прифатен од лекарите, а другиот – не.

Вистинска детоксикација се јавува кога луѓето зависници од дрога или алкохол се лекуваат и нивните тела се чистат од овие супстанци, сето тоа во соодветен медицински третман, наменет за спасување на нивните животи.

Вториот метод интензивно го промовираат претприемачи, кои ја продаваат идејата за третман што го детоксицира телото од т.н. токсини акумулирани во него.

Овој професор тврди дека, ако токсините навистина се акумулирале во телото на некоја личност без да се излачуваат, тогаш ова лице би било мртво или треба итно да биде подложено на сериозна медицинска интервенција.

Здраво тело има бубрези, црн дроб, кожа, па дури и бели дробови кои исто така имаат улога на детоксикација. Не постои метод, барем не на детоксикација, препознаен од медицината што би го натерало човечкото тело да работи совршено.
Но, со оглед на тоа што меѓународно-познати личности ги тврдат овие програми, детоксикацијата станува профитабилна работа.

Многу од овие реклами се фокусираат на идејата за чистење на токсините, дефинирајќи ги овие токсини како отровни материи што ги внесува човекот. Доколку овие токсини биле именувани или идентификувани од овие промотори на детоксикација, тогаш медицинската заедница би можела да ја испита нивната количина во човечкото тело и ефективноста на третманот за детоксикација.

Многу интересен експеримент се случи во Велика Британија во 2009 година. Мрежа на научници, свикана од британска научна организација, контактираше со производителите на 15 производи продадени во аптеки и супермаркети кои беа промовирани како детоксикатори. Овие производи беа од различни видови, од смути до гелови за туширање.

Научниците побараа од овие производители да им обезбедат докази што ќе ја демонстрираат вистинитоста на она што го тврдат нивните рекламни материјали имено, дека тоа ќе има детоксицирачко дејство. Сепак, никој од производителите не беше во можност да го исполни барањето.

И покрај ова, општеството е нападнато од чудотворни производи кои ветуваат целосна детоксикација. Од апчиња, тинктури, маски за лице, сол за капење, гелови за туширање, па дури и производи за коса до спектакуларни програми за јога и видови на масажа – сите ветуваат магичен збор – детоксикација. Следејќи една од овие програми, можеби ќе можете да изгубите неколку килограми со намалување на бројот на потрошени калории и практично да гладувате неколку дена, но ништо повеќе.

Центрите за СПА, исто така, имаат предлози за „наводнување“ на дебелото црево, раскажувајќи страшни приказни за оние слоеви токсини кои ја попречуваат работата на цревата и ветуваат дека, во замена за одредена сума пари, ќе ги измијат цревата од сите нечистотии. За среќа, ниеден доктор сè уште не ги видел овие митски слоеви на отрови.

Но, има претприемачи кои одат уште подалеку и предлагаат апчиња за чистење на дебелото црево кои, во реалноста, содржат агенс кој го претвора изметот во нешто слично на пластика и го прави потрошувачот да се чувствува среќен што е „ослободен“ од „токсини“.

Или има „влошки“ за стапала што се лепат преку ноќ, а кои се промовираат како детоксикативни. Всушност, тие содржат супстанца која штом е во интеракција со човечката пот, станува кафеава, правејќи човекот да верува дека „тоа“ излегува од неговото тело.

Овие лаги се срамота и не прават ништо друго освен да ги искористат лековерните луѓе кои сакаат да бидат здрави.

Кетрин Колинс, акредитирана диететичарка во САД, тврди дека постојат одредени видови на детоксикација кои се добредојдени. На пример, по забавен викенд, безалкохолна детоксикација е добредојдена. Во исто време, безалкохолните денови треба да станат начин на живот. Се разбира, телото ќе биде поздраво, ако се откажете од алкохол, но идејата дека црниот дроб мора некако да се „исчисти“ е смешна, смета американската медицинска заедница.

Нутриционистите препорачуваат напуштање на идејата за детоксикација и приближување кон здравата исхрана како начин на живот.

Медитеранската диета на пример, е високо ценета бидејќи носи правилен внес на протеини, аминокиселини, незаситени масти, влакна, витамини и минерали, што придонесува за добро функционирање на имунолошкиот систем.
Лекарите не разбираат зошто, имајќи при рака толку многу добра што се доволни за здрав начин на живот, но и задоволувачки во однос на вкусот, луѓето чувствуваат потреба да се казнат себеси со идејата на „спакувано здравје“.

Индустријата за здравје и убавина се спојува со индустријата за детоксикација, а резултатот е многу пари. Луѓето, како неуки, претпочитаат да користат популарни термини, како што се „детоксикација“, кои се популарни во општеството, како резултат на мудриот маркетинг зад оваа индустрија.

Како заклучок, најлесниот начин да станете здрави е да пристапите кон здрав начин на живот, без пороци, со балансиран внес на хранливи материи и физичка активност што ќе ви донесе задоволство и релаксација.
Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *