Сутерен.мк

До Земјата стигна радио сигнал испратен пред осум милијарди години

Астрономите снимиле мистериозни радио бранови на кои им биле потребни осум милијарди години да стигнат до Земјата

Според истражувањето, еден од радио брановите наречен Фаст Радио Бурстс (ФРБс) стигнал до Земјата по патување од осум милијарди години.

Истражувачите објавија дека должината на бранот, наречена ФРБ 20220610А, траела помалку од една милисекунда.
Според Си-Ен-Ен, еден од истражувачите, Стјуарт Рајдер, забележал дека откако открил од каде доаѓа бранот со радио телескоп наречен AСКАП, ја побарал галаксијата од која дошол бранот, користејќи го Телескопот на Европската јужна опсерваторија во Чиле.

Рајдер рече дека како резултат на студијата, откриено е дека овој бран доаѓа од многу поголема далечина од другите ФРБ и дека е создаден како резултат на експлозија предизвикана од спојување на неколку галаксии.

Друг истражувач, Рајан Шенон, исто така изјави дека ФРБ може да се користат за пресметување на масата на универзумот. Шенон забележа дека ФРБ можат да детектираат меѓугалактички јонизиран материјал.

Откако првиот ФРБ беше откриен во 2007 година, досега е идентификувано потеклото на 50 ФРБ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *