Сутерен.мк

Заболувања според крвната група

Типови А, Б, АБ

Крвните групи кои не се 0 имаат 25 до 30 отсто повисоки нивоа на протеини за коагулација на крвта познати како фон Вилебранд фактор и фактор ВИИИ. Делумно поради оваа разлика, луѓето со овие крвни групи имаат и 15 отсто поголем ризик од смрт од срцеви заболувања во споредба со луѓето со други крвни групи, според студијата на БМЦ Медицине од 2015 година.

Тип 0

Имајќи предвид дека крвната група 0 има помали количини на протеини кои помагаат во згрутчување на крвта, поединците имаат помала веројатност да страдаат од згрутчување на крвта. Негативната страна е што згрутчувањето на крвта помага да се спречи прекумерното крварење. Сепак, постојат многу работи кои предизвикуваат згрутчување на крвта. Не треба да се претпоставува дека да се биде крвна група О значи дека поединецот е „заштитен“ или дека крвта од типот А е изложена на поголем ризик, вели Тери Б. Гернсхајмер, хематолог.

Тип 0

Типот 0 е можеби најчестата крвна група – и може да го попречи зачнувањето. Според истражување, субјектите со крвна група 0 имале двојно поголема веројатност да имаат нивоа на фоликуло-стимулирачки хормон; нивоата беа доволно високи за да укажат на ниска резерва на јајниците – помалку јајце-клетки за оплодување. Друга студија објавена во списанието за асистирана репродукција и генетика покажа дека жените со крвни групи 0 и А имаат помала веројатност да доживеат успешно вештачко оплодување од оние со тип Б, чии шанси се поголеми.

Крвни групи кои не се 0

Друго интересно откритие: крвните групи различни од 0 (А, Б или АБ), исто така, имале зголемен ризик од рак на желудникот, веројатно поради воспалителен одговор на H pylori бактерии. Бактериите се предизвикувачки агенси на чир на желудникот.

Крвни групи кои не се 0

Поради разликите во згрутчувањето, луѓето со крвни групи А/Б имаат поголема веројатност да страдаат од венски тромбоемболизам – згрутчување што се формира во длабоките вени на нозете, препоните или рацете (длабока венска тромбоза или ДВТ) и може да доведе до пулмонална емболија.

Тип АБ

Иако АБ е најретката крвна група, истражувањето објавено во списанието Неврологија во 2014 година сугерира дека луѓето со АБ крвни групи имаат 82 отсто поголема веројатност да развијат когнитивни проблеми кои можат да доведат до деменција подоцна во животот отколку луѓето со други крвни групи.

Тип А или Б

Луѓето со крвна група А или Б имаат до 21 отсто поголем ризик за развој на дијабетес тип 2 во споредба со оние со крвна група 0, според истражувањето објавено во списанието Диабетологиа. Оние кои биле Б позитивни имале најголеми шанси да заболат од оваа болест. Иако истражувачите забележуваат дека не се знае точно зошто, се сугерира дека крвната група може да влијае на гастроинтестиналниот микробиом, што може да влијае на метаболизмот на гликозата и воспаленијата.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *