Сутерен.мк

Закерберг се спогоди за експлоатацијата на ФБ профилите

Компанијата „Мета“, која е сопственик на „Фејсбук“, вчера се согласи на спогодба во која ќе плати 725 милиони долари во случајот во кој е обвинета дека дозволила трети лица, вклучително и Кембриџ Аналитика, да пристапат до личните податоци на своите корисници.
Предложената спогодба, која беше поднесена до судот доцна во четвртокот, ќе стави крај на долготрајната тужба по откритијата во 2018 година дека Фејсбук и дозволи на британската консултантска фирма Кембриџ Аналитика да пристапи до податоците на 87 милиони корисници.

Адвокатите на тужителите ја нарекоа предложената спогодба најголема во историјата на американските колективни дејствија за заштита на приватноста на податоците и додадоа дека е повеќе отколку што Мета некогаш платил за да се реши колективна тужба.

Мета не призна дека сторил нешто лошо, што е дел од спогодбата што мора да биде одобрена од федералниот судија во Сан Франциско. Во соопштението на компанијата се вели дека спогодбата е „во најдобар интерес на нашата заедница и акционерите“.

Кембриџ Аналитика, која повеќе не постои, работеше за успешната изборна кампања на поранешниот американски претседател Доналд Трамп во 2016 година и доби пристап до личните податоци на милиони кориснички сметки на Фејсбук за да таргетира реклами.

Британската консултантска компанија добила пристап до овие информации, без согласност на корисникот, од истражувач кому Фејсбук му дозволил да користи апликација на социјалната мрежа за да ги собере податоците на милиони корисници.

Резултирачкиот скандал предизвика владини истраги за политиките за приватност на Фејсбук, тужби и сослушување во американскиот Конгрес на кое пратениците го испрашуваа извршниот директор на Мета, Марк Закерберг.

Порамнувањето од четвртокот ги реши тврдењата на корисниците на Фејсбук дека компанијата прекршила различни федерални и државни закони дозволувајќи им на програмерите и деловните партнери да ги собираат нивните лични податоци без нивна согласност.

Фејсбук тврдеше дека неговите корисници немаат легитимен интерес за приватноста кога станува збор за информациите што ги споделуваат со своите пријатели на социјалната мрежа. Но, американскиот окружен судија Винс Чабрија ја нарече таа позиција „погрешна“ и во 2019 година дозволи тужбата да продолжи.

Порамнувањето се однесува на меѓу 250 и 280 милиони корисници на социјалната мрежа. Колку ќе добие секој корисник зависи од бројот на луѓе кои легитимно ќе тврдат дека заслужуваат дел од парите од порамнувањето.

Адвокатите на тужителите велат дека имаат намера да побараат од судијата да досуди до 25 отсто од спогодбата за адвокатските трошоци, што е околу 181 милион долари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *