Сутерен.мк

Замена за купени пробиотици

Поради неправилна исхрана, стрес, лекови, пушење, алкохол… рамнотежата на цревната микрофлора често е нарушена. Следниве продукти богати се со пробиотици т.н. добри бактерии кои во цревата ја преработуваат храната, но и ги елиминираат штетните бактерии и вируси и ги разградуваат отровите!

Јогурт

Кисела зелка

Мисо супа (јапонска супа што се прави од мисо тестенини)

Кефир

Леб со кисело тесто

Ацидофилно млеко (млеко ферментирано со бактерии) или матеница

Емпех (индонезиска намирница од ферментирана соја)

  • Храната со пробиотици содржи живи култури, а онаа со пребиотици ги храни добрите бактерии кои веќеживеат во цревата. Најдобро е кога се конзумираат заедно. Пребиотици има во артичоката, бананите, овесот, црвеното вино, медот…

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *