Сутерен.мк

За статистиката…

 • 68 отсто од жените во анкетите признаваат дека би ги изневериле своите сопрузи
 •  54 отсто од жените направиле барем еднаш прељуба
  • 17 отсто од двата пола признаваат дека имале флерт со зетот или балдската
  • 57 отсто од мажите барем еднаш ги изневериле своите сопруги
  • 74 отсто од мажите би направиле прељуба веднаш, доколку се сигурни дека тоа нема да се дознае
  • 36 отсто жени и мажи имале некаква врска со колеги на работа – емотивна и/или сексуална
  • 90 отсто од Американците сметаат дека прељубата е морално неприфатлива работа
  • САД се со највисока стапка на разводи на светот, но со најмал процент дека причина за тоа е прељубата

„Најновата мода се вика ’полиаморија’. Тргна од Њујорк, градот во кој не е тешко да се пронајде партнер, но да се биде во врска ’еден на еден’ е рамно на добивка на лото. Затоа неговите жители се почесто се одлучуваат на релации кои вклучуваат повеќе партнери. Тоа не значи групни состаноци туку, дека секој може независно од другиот да одржува и други емотивни врски. Секако, со знаење на сите инволвирани во ’случајот’“

„Вложувањето на сите свои надежи, очекувања, желби и емоции во само една личност не е лесна работа, а одржувањето на односите – се додека смртта не не раздели, денес е се потешко, па и неиздржливо“

„Колку и да се трудиме да бидеме слободни, факт е дека живееме во општество во кое моногамијата и понатаму се смета за единствена правилна заедница, па секое излегување од ваквата рамка наидува на осуда од околината“

„ Човекот е дел од пет отсто од цицачите кои се во можност да одржуваат моногамни односи. Меѓутоа, тоа не значи и дека го сакаат тоа“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *