Хумус и грицки од морков
Хумусот е намаз направен од наут, таан, маслиново масло, сок од лимон и зачини и е богат со протеини и влакна. Грицките од моркови се едноставна и крцкава алтернатива на традиционалните грицки со чипс и исклучително богати со витамини и антиоксиданси.
Освен тоа, лесно се подготвуваат и се одлична замена за обичните грицки.
Грчки јогурт со јаткасти плодови и мед
Грчкиот јогурт е одличен извор на протеини и калциум, а јаткастите плодови како бадемите, или лешниците додаваат здрави масти и влакна. Медот може да се користи умерено како природен засладувач бидејќи дава дополнителна сладост. Ако сте веган, заменете го медот со сируп од јавор или агава, а класичниот грчки јогурт со растителна верзија.
Авокадо на тост леб од цели зрна
Авокадото е богато со здрави моно-незаситени масти и растителни влакна и е одлично за здравјето на срцето, а тостираниот леб од цели зрна обезбедува дополнителни влакна и крцкање, што ја прави оваа комбинација заситена и хранливо богата.