Сутерен.мк

Знаете ли што е манул?

Паласовата мачка (див манул, Otocolobus manul) е тркалезна и пуфкаста и спаѓа во загрозените видови на животни. Живее во централна Азија и е едно од најсимпатичните животни на светот, но и најскапите!

Инаку, во дивината се идентификувани 38 мачки, а нивната величина варира од еден и пол килограм до 225 килограми.

Најмалиот вид: црвено-пегавата дива мачка (Prionailurus rubiginosus)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *