Сутерен.мк

Знаете ли што значи „i“ во iPhone?

Во 1998 година, Стив Џобс го претстави iMac, првиот производ на Apple со сега познатиот префикс.

Малата буква „и/i“ пред повеќето производи на Apple стана толку популарна што сега речиси никој веќе не обрнува внимание на неа, а уште помалку луѓето знаат што всушност значи.

Обично луѓето претпоставуваат дека тоа значи, како што е преведено од англиските називи, „интелигентен или незаменлив“, а некои дури мислеа дека „и“ значи „мој телефон“, но тоа не е така.

Во 1998 година, Стив Џобс го претстави iMac, првиот производ на Apple со сега познатиот префикс. Неговата идеја беше едноставна – „и“ го означува она за што повеќето луѓе ќе користат персонален компјутер, а тоа е интернетот.

Меѓутоа, објаснувањето таму не било завршено, па Џобс подоцна открил што друго значи „i“, а тоа всушност не е само еден збор, туку дури пет од нив, кои го симболизираат целиот идентитет на неговата компанија. Имено, тој рече дека буквата „i“ ги означува зборовите: „индивидуалност, инструкции, информации и инспирација“.

Компанијата наскоро почна да го користи „и“ во речиси сите производи, од софтверот iTools до хардверот, вклучувајќи го и iPod, и на крајот го добивме iPhone, иако на почетокот имаше правни компликации, бидејќи Ciyco го користеше истото име за својот производ.

Денес, добро познатиот префикс е заштитен знак на компанијата Apple, иако е постепено укинат во најновите производи, на пример Apple ТВ и Apple Watch. Во секој случај, малку е веројатно дека некој во блиска иднина ќе го поврзе малото „i“ пред името на производот со нешто друго освен производите на Apple.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *