Сутерен.мк

Зошто мачките сакаат да спијат кај сопственикот?

  • Топлина и лековити способности

Мачките нормално имаат повисока телесна температура од нас, па логично им треба повеќе топлина за да се загреат. Луѓето губат најголем дел од својата топлина преку главите, па можеби тоа е причината зошто некои мачки сакаат да лежат на нашите глави или перници во текот на ноќта.

Покрај тоа, долго време се веруваше дека мачките имаат исцелителна моќ. Овие „натприродни“ сили може да се објаснат едноставно. Имено, често делот од телото кој ни е повреден има повисока температура, па затоа мачките секогаш „се нацртуваат“ таму, како да знаат дека токму тоа место нè боли.

  • Неодолив мирис

Мирисот на сопственикот ги привлекува мачките. Мачките особено го сакаат мирисот на жените чија коса мириса убаво, дури и толку многу што може да почнат да ја лижат. Сепак, треба да бидете внимателни, бидејќи плунката на мачката може да содржи преносливи бактерии кои можат да влијаат на здравјето на вашата кожа и коса.

  • Безбедност

Кога е блиску до вас и го чувствува вашиот мирис, вашата мачка се чувствува поудобно и посигурно. Често се случува доаѓањето на гости да ја вознемири мачката и да ја направи депресивна бидејќи и е нарушена секојдневната рутина, но затоа мачката ќе легне со вас за да се чувствува побезбедно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *