Сутерен.мк

Зошто остануваме во лоши пријателства?

Долго се познаваме со пријателите

Поради тоа толерираме многу работи што можеби не ни се допаѓаат во однесувањето на пријателите кон нас во слепа верба дека однесувањето ќе се промени и се ќе биде повторно како некогаш.

Пријателот ни помогнал во криза

Секако дека некои добрини никогаш не се забораваат. Сепак, каков е тој пријател кој се чувствува слободен да направи да се чувствуваме лошо и да очекува да го толерираме тоа само затоа што ни помогнал да излеземе од некоја кризна ситуација?!

Дел сме од истото друштво

Тешко е да се прекине комуникација со личност со која имате многу заеднички познаници и тоа е преголем ризик за многумина, но дали е подобро да се биде вечно незадоволен од пријателството или да се донесе еднаш тешка одлука?!

Се плашиме од осаменост

Луѓето кои се навикнати постојано да бидат опкружени со семејство и пријатели, тешко им паѓа осамувањето. Токму таа несигурност во себе ги задржува бескрајно во лоши пријателски врски од кои имаат повеќе штета отколку убави чувства.

Не знаеме како да „раскинеме“

Тешко е за било кого да прекине долгогодишно пријателство и потребно е многу храброст за тоа. Меѓутоа, на рајот на краиштата, треба сите да се запрашаме дали воопшто вреди да се трпи напорно другарство?!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *