Сутерен.мк

Изненадувачки бенефити од витаминот Д

-Здраво на сите и добре дојдовте на оваа презентација за 23 малку познати придобивки од витаминот Д, јас сум вашиот домаќин, д-р Донели Снајпс. Во оваа презентација ќе зборуваме за тоа што е витамин Д. За недостаток на витаминот Д, придобивките од витаминот Д и изворите на витаминот Д.

Ако сте советник за ментално здравје што го гледате ова или едноставно сте навикнати на овој канал за поврзани со менталното здравје, можеби се прашувате каква врска има витаминот Д со менталното здравје. Таа врска е многу изненадувачки, па како што поминуваме низ ова, ќе почнете да гледате некои од врските но важно е да се препознае дека витаминот Д е поврзан со различни воспалителни состојби, а знаеме дека воспалението е поврзано со проблеми со расположението и проблеми со спиењето.

Она што е важно е фактот дека дефицитот на витамин Д кај општата популација во САД е 41,6 проценти. Сега кога ќе почнете да учите за сите работи на кои витаминот Д влијае на вас, да почнеме да ја гледаме врска помеѓу тоа зошто можеби стануваме толку болно општество и имаме толку многу повеќе проблеми. Нема да кажам дека витаминот Д ќе поправи сè, но тој е еден од тие елементи што можат да помогнат во подобрувањето на менталното здравје и квалитетот на животот.

Витаминот Д се синтетизира од кожата. Мислиме дека луѓето не добиваат доволно сончева светлина и не добиваат доволно витамин Д. Иако тоа не е единствениот начин на кој го добиваме витаминот Д, треба да се знае дека како што луѓето стареат, кожата се разредува и кога кожата почнува да се истенчува не е ефективна во синтетизирање на витаминот Д . Исто така и луѓето со потемни пигменти на кожата се помалку способни ефективно да го синтетизираат витаминот Д. Луѓето на повисоки географски широчиниодносно над географската ширина од 35 степени примаат помалку витамин Д од оние што се во јужните географски широчини.

Дебелината е уште една причина за недостаток кога кожата го синтетизира витаминот Д бидејќи тој е масно растворлив, така што се претпоставува дека витаминот Д се заглавува во масното ткиво и е помалку биодостапно во телото. Пушењето придонесува за недостаток на витамин Д, гастричниот бајпас исто така, како и воспалителни состојби на цревата. Дел од витаминот Д се апсорбира особено во тој горен дел од тенкото црево и ако тоа е воспалено или целосно заобиколено, тогаш телото може да има потешкотии со апсорпција дури и ако го има витаминот Д, телото можеби нема да може да го апсорбира и да го искористи.

Луѓето со бубрежна болест исто така имаат поголеми потешкотии со недостаток на витамин Д. Ставам акцент и на веганите бидејќи повеќето ваши извори на витамин Д, со исклучок на сончевата светлина, се од животински извори, но има веганска храна што е збогатена со витамин Д, така што да си веган не значи дека нужно ќе имате недостаток на витамин Д се додека внимавате и се уверувате дека јадете храна која е збогатена или разговарате со вашиот лекар за суплементација.

Ајде сега да зборуваме за придобивките од витаминот Д. Тој е вклучен во одржувањето на здравјето на коските и спречувањето на остеопорозата, па тоа е не е една од малку познатите придобивки на витаминот Д, која е веројатно најпозната. Други физички придобивки од витаминот Д вклучуваат мускулна сила. Откриено е дека кај луѓето, кај спортистите и децата на кои им бил доставен дополнителен витамин Д за да се уверат дека нивните нивоа на витамин Д биле соодветни, има тенденција да имаат повеќе мускулна сила особено во долната половина од телото.

Е сега, зошто тоа е во долната половина повеќе отколку во горната половина, тие навистина не знаат. Но тоа штосе знае е дефинитивна корелација со ракот, односно откриена е силна корелација помеѓу нивоата на витамин Д и спречување на ракот. Витамиинот Д нема да ги превенира сите видови на рак, но тоа е една алатка во борбата против оваа болест.

Посебно рак на дојка, рак на простата, колоректален карцином – тие беа трите кај кои превенцијата е уште една придобивка од адекватното ниво на витамин Д. Според Националниот институт за здравје на САД, витаминот Д, исто така, може да има корист и да помогне во спречување на кардиоваскуларни болести. Дефинитивно е покажано дека витаминот Д го подобрува исходот од кардиоваскуларни болести, но дефинитивно може да помогне да се подобрат факторите на ризик за развојот на кардиоваскуларни болести, мултиплекс склероза и дијабетес тип 2. сите овие состојби се подобрени преку управувањето со нивоата на витамин Д кој е интегрално вклучен во нашиот имунолошки систем.

Ниската содржина на витамин Д е во корелација со понизок имунолошки систем што носи повеќе инфекции. Тоа тоа не мора да значи дека ниското ниво на витаминот Д има корелација со овие состојби и може да има некои причински аспекти што тие се обидуваат да ги откријат, но она што ние навистина го гледаме е луѓето, на пример, со мултиплекс склероза имаат тенденција да имаат многу пониски нивоа на витамин Д отколку луѓето кои немаат мултиплекс склероза. Прашањето е што се во организмот и зошто е тоа така?

Витаминот Д е исто така супер важен за помагање во регулирањето на сонот, го подобрува квалитетот на сонот и го регулира спиењето делумно затоа што е вклучен во производството на мелатонин, витаминот Д е неопходен да го разложи триптофанот за да создаде серотонин и да го разгради серотонин за да направи мелатонин.

Витаминот Д влијае и на расположението и на автоимунитетните воспалениија. Тој е вклучен и во двете состојби. Витаминот Д е навистина важен и поврзан со расположението, а исто така е поврзан со автоимунитетот и луѓе кои имаат автоимуни нарушувања вклучувајќи ревматоидниот артритис и автоимуниот тироидитис често имаат ниски нивоа на циркулирачки витамин Д. Знаеме дека автоимунитетот вклучува воспаление но дури и кај луѓе кои немаат автоимуни нарушувања витаминот Д покажа дека има некои антиинфламаторни својства.

Витаминот Д помага да се зголеми тестостеронот да се подобри квалитетот на спермата и подвижност на сперматозоидите кај биолошките мажи, така што видовме многу студии кои излегуваат во последните неколку години за намалување на квалитетот на спермата и намалување на плодноста и луѓето се прашуваат зошто се случува ова.

Еден од факторите е дека поминуваме повеќе време во затворен простор, помалку добиваме помалку сончева светлина и имаме тенденција да имаме пониски нивоа на витамин Д. Дали тоа ќе ги реши сите проблеми? Не, не го велам тоа, но велам дека е интересен фактор што треба да се земе предвид дали некој има потешкотии ако е биолошки маж има потешкотии со плодноста да го погледне нивото на витамин Д.

Трите студии што ги разгледав, сите покажаа многу цврсти докази дека губењето на слухот е во силна корелација со ниските нивоа на витамин Д како и ниските нивоа на калциум, но тоа е уште еден интересен факт и запомнете го калциумот и витаминот Д работат заедно со цел да се одржат силни коски и да се одржи невролошкото функционирање.


Откриено е и дека ниските нивоа на витамин Д се поврзани со анксиозна депресија, аутистичен спектар на нарушувања
развојот на деменција и Алцхајмерова шизофренија. Дополнувањето или регулирањето на нивоата на витамин Д се чини дека ги подобрува симптомите кај овие различни состојби.

Витаминот д беше исто така администриран со омега-3 масни киселини и тоа е интересен податок за разговор со вашиот лекар. Витаминот Д е растворлив во масти, тој не е еден од оние витамини што ако ги земате премногу
од него само ќе го измокрите и тоа и онака не е одлично затоа што тоа е тешко за бубрезите. Витаминот Д е растворлив во масти, така што можете да дојдете до токсични нивоа што се толерантни.

Горното ниво на внес на витамин Д е приближно 4000 иу за возрасни. За лица на возраст меѓу 1 и 70 години се препорачува дневен додаток е 600 иу дневно. Знам дека многу луѓе земаат многу повеќе од тоа и тоа е нешто за кое треба да разговарате со вашиот лекар дали го земате она што го нарекуваме супратерапевтски дози или претерано високи дози и дали се тие корисни или контрапродуктивни за вашите цели.

Вие исто така добивате витамин Д знаете дека го добивате од сончева светлина и не можеме навистина соодветно
измериме колку добиваме од сончевата светлина на редовна основа, па едноставно мораме да погодуваме
Најдобрите нутриционистички извори на витамин Д вклучуваат збогатено млеко и млечни производи и житарки што ги сакате. Не знаев, но сокот од портокал е исто така збогатен со витамин Д и моја претпоставка е
затоа што забележале дека над 41 отсто од населението имало дефицит на витамин Д, па почнале да збогатуваат повеќе производи.

Природни извори на витамин Д

Лососот има повеќе витамин Д од препорачаната потреба од 600 иу во една порција. Туната нема толку многу, но има прилично количество на витамин Д, потоа има висока содржина на витамин Д и во жолчки од јајца ако кокошките се одгледувани во природа.
Многумина се загрижени дека ако бидат изложени на сончева светлина ризикуваат да добијат рак на кожата. Знаеме и дека сонцето придонесува за предвремено стареење на кожата, па затоа 10 до 30 минути сончева светлина три пати неделно е се што ви треба за да го добиете потребното количество на витамин Д што ви е потребна за да го одржите вашето здравје и благосостојба.

Еден мал совет од државниот универзитет во Орегон беше да се погледне во вашата сенка. Ако вашата сенка
е иста висина или пониска од вас, тогаш тоа е ефикасно време за вашето тело да добива витамин Д во текот на денот, а ако вашата сенка е подолга од вас, тогаш веројатно не добивате доволно од тоа УВБ зрачење за да синтетизирате доволно количества витамин Д.

Запомнете, реков дека треба ако сте на повисока северни географски широчини тогаш можеби ќе имате потешкотии да го добиете УВБ зрачењето од сонцето до ноември.

Поради тоа, една причина за која навистина треба да се залагаме е децата да бидат надвор одредено време секој ден затоа што тоа им помага во нивниот раст помага и за нивниот невролошки развој, помага при синтеза на серотонин и расположение и разни други состојби, така што може да биде уште еден аргумент што го користите за да не го ограничувате времето на одмор.

Во секој случај, резимето е дека рецепторите за витамин Д се наоѓаат низ човечкото тело и се вклучени во речиси секој телесен систем.

Недостатоците на витамин Д се во корелација со различни здравствени и ментални здравствени проблеми. Во повеќето ситуации овие нарушувања се јавуваат во присуство на дефицит на витамин Д и нерамнотежа на други витамини или минерали како калциум или омега-3, така што повторно не можеме да кажеме само витамин Д
е волшебниот еликсир, но знаеме дека веројатно е компонента на добро здравје.

Иако 40 проценти од луѓето имаат недостаток на витамин Д, бидејќи тој е растворлив во масти и има горни граници на подносливост, треба да знаете дека не треба да започнете земајќи мега дози на витамин Д. Затоа, пред да започнете, разговарајте со вашиот лекар.

Извор…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *