Сутерен.мк

Индиски тинејџер ја прекројува шаховската историја!

Шеснаесетгодишниот индиски шахист Рамешбабу Прагнананда забележа историска победа победувајќи го светскиот шампион Магнус Карлсен!

Прагнананда ја освои титулата мајстор на 10 години, а против Норвежанецот Карлсен играше во онлајн шампионатот Мелтвотер за вкупна награда од 1,5 милиони долари.

Индиецот, кој ја понесе титулата велемајстор во 2018 година, во 39 потези го победи 31-годишниот противник, носител на пет титули светски првак.

Прагнананда е и најмладиот спортист кој го победил Карлсен од 2013 година кога стана светски шампион.

Норвежанецот претходно беше поразен од индиските велемајстори Висвантан Ананд и Пентала Харикришна.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *