Сутерен.мк

Италија им удри шлаканица на банките

Италија одобри еднократен данок од 40 отсто на добивката, која банките ја собираат од повисоките каматни стапки, откако ги опомена кредиторите што не ги наградуваат депозитите.

Овој потег е многу изненадувачки и доведе до пад на банкарските акции низ Европа.
Значително повисоките официјални каматни стапки им донесоа рекорден профит на банките, бидејќи заемодавачите ги зголемуваат трошоците за заемите додека го одложуваат плаќањето повеќе пари на депозитите.

Земјите како Шпанија и Унгарија веќе воведоа неочекувани даноци во секторот, а други сега може да го следат примерот.
Владата на италијанскиот премиер Мелони ја изнесе идејата за неочекуван данок на банките на почетокот на оваа година, но се чинеше дека се „олади“ на планот, пишува Ројтерс.

Ѕвездените резултати на банките во првата половина на 2023 година повторно го отворија прашањето и ја поттикнаа владата да дејствува, пред летното политичко затворање.

Еден извор изјави за Ројтерс дека планот бил изненадување дури и за некои министри на состанокот на владата во понеделникот вечерта.
Вицепремиерот Матео Салвини доцна во понеделникот на прес-конференција во Рим рече: „Ако е вистина дека товарот што произлегува од цената на парите е двојно зголемен за домаќинствата и бизнисите, она што го добиваат тековните сметки сигурно не е двојно зголемено“.

Италијанската влада сака да ги искористи приходите за да им помогне на оние кои се борат со трошоците за живот, како што се имателите на хипотеки.

Аналитичарите на Цити пресметаа дека овој данок може да збрише речиси една петтина од италијанските банки.

Сите големи италијански кредитори објавија многу подобри резултати од очекуваните за првите шест месеци и ги подобрија изгледите за профит, благодарение на повисоките стапки. За разлика од слични банки во некои други европски земји, италијанските банки никогаш не наплатуваа депозити кога официјалните стапки паднаа под нулата.

Бидејќи стапките се зголемија, тие ги намалија трошоците за тековната сметка, но одбија да ги наградат готовината што се чува таму, велејќи дека парите се чуваат таму за секојдневна употреба, а не како инвестиција.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *