Сутерен.мк

Како да разликувате топлотен удар од сончаница?

Сончаница се јавува од прекумерна директна изложеност на сонце, првенствено на главата и вратот. Започнува со силна главоболка и зголемување на телесната температура. Често може да се јават умор и мачнина, поспаност и вртоглавица, зуење во ушите или краткотрајно губење на слухот, а кај постарите лица често може да дојде до губење на свеста. За да спречите сончаница, најважно е да избегнувате продолжено изложување на сонце и да ја покриете главата со соодветна капа или платнен чадор во светли бои. Ако е можно, главата и вратот треба повремено да се ладат со мокра крпа.

Доколку се случи човек да добие сончаница, пред сè, веднаш треба да се отстрани од сонцето во просторија која е проветрена, но разладена и затемнета. После тоа, лицето треба да се истушира ​​и да пие што почесто во мали количини. Не треба да се изложува на сонце во наредните денови.

Доколку симптомите продолжат или се влошат, неопходно е да се консултирате со лекар.
Топлотниот удар не се јавува само поради прекумерна изложеност на директна сончева светлина, туку и поради влажен и прегреан воздух, особено кај работниците во пекара, кујна, во близина на високи печки, но и во прегреан автомобил, јавен превоз и дури и во стан.

Топлотниот удар е состојба во која телото се прегрева за релативно краток временски период. Тоа се случува ненадејно, поради прекумерно зголемување на телесната температура и неможноста на телото да ја одржува температурата во нормални граници.

Симптоми на топлотен удар се телесна температура повисока од 40 степени Целзиусови, општа слабост, топла и сува кожа без потење, забрзан пулс и дишење, пад на крвниот притисок, вртоглавица, главоболка, гадење, повраќање, а понекогаш и губење на свеста, што може да биде и прв знак.

Топлотниот удар е сериозна состојба која бара итна медицинска помош, па доколку се сомневате дека има топлотен удар, веднаш повикајте брза помош или контактирајте ја најблиската здравствена установа.
Доколку здравствените услуги не се достапни или е потребно повеќе време за да се обезбеди стручна помош, неопходно е да се направи следново:

• Веднаш отстранете го лицето од сонце или прегреаната просторија и отстранете ја целата вишок облека

• Измијте го или туширајте го, но не со премногу ладна вода. Ако водата не е достапна, изложете го лицето на проток на воздух (на пр., ладење со вентилатор)

• Дајте му течности, доколку состојбата го дозволува тоа.

Најдобро е да избегнувате движење при високи температури во следните недели, до одобрение од лекар.
За време на топлите денови можна е и топлотна исцрпеност која настанува како резултат на прекумерна физичка активност во услови на покачена надворешна температура и влажност на воздухот. Се манифестира со зголемено потење, грчеви во мускулите, главоболка, повраќање, нарушена видна острина, пад на крвниот притисок и слабост, како и губење на свеста.

Во случај некој да има симптоми на топлотна исцрпеност, треба да се премести во сенка, во проветрена просторија, да се даде вода или благ чај и да се стават ладни облоги на главата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *