Сутерен.мк

Како да се справите со анксиозноста?

Анксиозноста е природна човекова емоција, создадена да не заштити од потенцијалните закани. Сепак, таа не е пријатна, а честопати може и поприлично да не загрижи. Порталот Voices od Youth нуди пет совети за полесно справување со ова чувство.

  • Полека вдишете низ нос и издишете низ устата. Повторувајте го ова се додека не се почувствувате посмирено.

  • Разговарајте со пријател или некој на кој му верувате. Кажете како се чувствувате и прашајте како им е ним. Споделувањето емоции, помага.
  • Јадете редовно, спијте доволно. Кога основните потреби не се задоволени многу полесно се станува вознемирен! Кофеинот, цигарите и алкохолот ги олеснуваат симптомите на анксиозност привремено, но долгорочно ја влошуваат состојбата.

  • Обидете се барем еден час во денот да правите нешто што сакате: цртање, читање, готвење… И, исклучете се од интернет, ТВ, телефонот на неколку часа секој ден!
  • Доколку редовно ги имате симптомите на анксиозност побарајте дополнителна стручна помош. Доколу немате или не знаете каде да отидете, прашајте некој кому му верувате или побарајте на интернет – но, внимателно бирајте ги ваквите групи, форуми, совети…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *