Сутерен.мк

Како заврши самитот на лидерите на ЕУ?

Во Брисел денеска заврши дводневниот самит на Европскиот совет, кој многумина веќе го нарекуваат историски.

На првиот ден од самитот беше донесена одлука за отворање на пристапните преговори со Украина и Молдавија и доделување кандидатски статус на Грузија.

Кога станува збор за БиХ, лидерите на ЕУ одлучија дека преговорите ќе бидат отворени кога таа земја ќе ги исполни критериумите и побараа од Европската комисија до март следната година да поднесе извештај за степенот на усогласеност на БиХ со критериумите за членство, со цел да се направи таква одлука.

Одлуката за отворање преговори со Украина уште на првиот ден од самитот беше малку изненадувачка, бидејќи Унгарија најави дека ќе стави вето на отворањето на пристапните преговори со Украина.

Унгарскиот премиер Виктор Орбан, сепак, ја напушти салата во моментот кога се гласаше за одлуката, која им овозможи на останатите 26 лидери да дадат зелено светло за отворање на преговорите со Украина.

Орбан рече дека се обидел да ги убеди другите лидери на ЕУ да не го ставаат на дневен ред прашањето за пристапните преговори на Украина, но дека е невозможно да ги убеди и ја нарече одлуката за отворање на преговорите лоша.

Орбан, сепак, го искористи правото на вето при донесувањето одлука за финансиска поддршка на Украина и на тој начин го спречи Киев да добие 50 милијарди евра од ЕУ.

Европскиот совет синоќа објави заклучоци за Украина, проширувањето и реформите, во кои ја потврди целосната и недвосмислена посветеност на европската перспектива на Западен Балкан во ЕУ и повика на забрзување на пристапниот процес.

Европските лидери изјавија и дека ги добиле изјавите на Европската комисија за новиот план за раст на Западен Балкан, чија цел е да се забрза социо-економската конвергенција меѓу Западен Балкан и ЕУ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *