Сутерен.мк

Кина од 19 век!

Џон Томпсон (1837-1921) бил првиот кој ја „евидентирал“ својата посета на Далечниот исток преку фотографии!

Тој патувал и низ Кина во текот на 1870-тата и направил голема колекција на фотографии од животот на Кинезите.

Всушност, Томпсон со ова ги поставил темелите на фото-журнализмот. Во тоа време камерите биле големи како сандуци, поради што овој подвиг на шкотскиот фотограф е уште позначаен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *