Сутерен.мк

Лесна и тешка храна

Постојат брзо сварливи намирници и оние на кои им треба долго време за да ги свари нашиот дигестивен систем. Нутриционистите советуваат да не се конзумираат прво лесно сварливите, а потоа „тешките“, туку обратно, но и да не се мешаат често. Всушност, нивната насока е овие две групи на продукти да се комбинираат само за време на ручекот, додека пак, за појадок и вечера да се внесува храна која брзо се вари.

Водата се вари моментално

Сокови од овошје и зеленчук – 15 до 20 минути

Сиров зеленчук – 30 до 40 минути

Варен зеленчук – 40 минути

Риба – 45 до 60 минути

Салата со масло – 60 минути

Компир – 1,5 до 2 часа

Житарки (ориз, хељда…) – 2 часа

Млечни производи – 2 часа

Јаткасти плодови – 3 часа

Пилешко – 1,5 до 2 часа

Јунешко – 3 часа

Јагнешко – 4 часови

Свинско – 5 часови

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *