Сутерен.мк

Комплицираниот однос мајка-ќерка

Односот мајка-дете е прототип на сите подоцнежни врски што ќе ги има детето во животот. За детето, мајката е првиот предмет на љубов, сигурност и основа за градење доверба во луѓето.
Секоја мајка, доколку сака здраво и среќно дете, мора да има на ум дека неговата психофизичка благосостојба е тесно поврзана со психофизичката благосостојба на самата мајка. Затоа е од клучно значење мајката да не престане да се грижи за себе по раѓањето на детето.

Мајките, особено мајките на девојчињата, обично толку многу се фокусираат на развојот на детето и на евентуално „поправање на грешките“, што се запоставуваат себеси, не сфаќајќи дека и на своите ќерки им испраќаат погрешна порака. Ќерките треба да ги збогатат нашите животи, а не да ги заробуваат.

Велат дека ќерките им се обраќаат на татковците околу тригодишна возраст, кога мајките чувствуваат дека ја „изгубиле“ својата ќерка. Овој однос е особено „лизгав“ во пубертетот, кога ќерките и мајките речиси по правило не се разбираат и се изразува нетрпеливост.

Идејата дека девојчињата се обраќаат кон своите татковци околу тригодишна возраст, а момчињата кон своите мајки, потекнува од Фројдовата теорија за сексуалноста, во која оваа „транзиција“ била објаснета преку приказната за комплексот Едип и Електра. Поддржувач на психоаналитичките учења го брани таквиот концепт.

Сепак, ваквиот пресврт не мора нужно да се случи. Важно е да се разбере дека односот мајка-ќерка не е статична категорија, туку динамичен процес, што важи и за секоја друга врска. Мора постојано да инвестираме во односот со децата, да негуваме и развиваме однос на доверба, блискост и искреност.

Секако, постојат „предизвикувачки“ фази, кои немаат строго ограничен период на појава, туку зависат од секое конкретно дете, како и од мајката. Задачата на нас, родителите, како постари и поискусни, е да најдеме начини како успешно да ги надминеме овие фази.

Постојат неколку модели на мајки – од онаа која контролира сè до мајката пријателка.
Многу експерти тврдат дека мајката никогаш не треба да ѝ биде пријателка на нејзината ќерка, но често го слушаме токму тоа – „мајка ми ми е како пријателка“. Дали е тоа воопшто можно и што значи?

Пријател е некој со кој обично немаме тајни, кому му кажуваме сè, дури и најинтимните работи. Мајката треба да биде нешто друго. Се разбира, треба да негуваме однос на доверба и искреност со нашата мајка, но некои граници мора да постојат.

Психолозите сметаат дека основата на здравиот однос мајка-дете треба да се заснова на создавање безбеден, близок, топол однос, но дека следната развојна задача на мајката е да му обезбеди на детето можност за одвојување и индивидуализација. Тоа значи дека мајката треба да го поддржува детето во неговите напори да се развие како независна индивидуа. Да се ​​биде пријател со детето, во смисла на споделување на целата содржина, се чини дека не е најдобрата опција за развојот на детето.

Детето мора да научи да поставува граници и да прави разлики меѓу односите. Ниту една врска не треба да се преправа дека е сеопфатна. Да се ​​биде некому сè, во смисла на симбиоза, е нездраво. Двојните врски ги покажуваат нивните очигледни недостатоци на други полиња (на пр., во врска со вашиот шеф).. Мајката е мајка и со тоа што ќе се обиде да биде пријателка, сигурно ќе изгуби некои мајчински „привилегии“.

Склони сме да веруваме дека генерално нема рецепти на полето на меѓучовечките односи, а ниту во овој случај. Ако направиме паралела со партнерските односи, јасно е дека сличноста на две личности не мора да гарантира нивна компатибилност, и обратно. Така е и со односот мајка-ќерка.

Има случаи кога ќерката се труди сесрдно да стане верна реплика на мајката, но и покрај тоа, мајката е таа која е секогаш незадоволна и мисли дека нејзината ќерка може подобро од тоа. Исто така, сведоци сме на ситуации кога ќерката е сосема спротивно од мајката, но мајката е горда на својата ќерка, токму поради тоа што ја избегнала замката да ја повтори својата „неславна“ судбина.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *