Сутерен.мк

Која е исландската супер-храна?

Станува збор за скир, свежо сирење од пастеризирано обезмастено кравјо млеко. Со векови се произведува на Исланд, а од неодамна и пошироко. Најважното за скирот, следи…

  • Во споредба со другите јогурти, побогат е со протеини, има многу помалку масти, помалку шеќер и голема моќ да заситува.
  • Скирот е ризница на витамини особено на витамин Д и витамин Б12, а содржи и завидни количини на калиум и магнезиум, како и калциум.
  • Може да се конзумира во било кој дел од денот, а неговиот интензивен и богат вкусдобро се согласува и со слатки додатоци, но и со салати и чорби.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *