Сутерен.мк

Која храна го забрзува стареењето?

Некои продукти од исхраната го забрзуваат процесот на стареење и треба да ги избегнуваме. Ви претставуваме четири од нив…

Помфрит

Намирниците што се пржат на масло на високи температури ослободуваат слободни радикали, кои опасно ги оштетуваат ќелиите и сигурно го забрзуваат процесот на стареење.

Масло за готвење

Наместо сончогледово ипченкарно масло за пржење, кои се особено штетни кога се загреани на високи температури, користете маслиново масло кое содржи антиоксиданси и витамин Е и ги смирува инфекциите во телото.

Бел леб

Проблемот на белиот леб е во рафинираните масти и високиот гликемиски индекс. Ваквата храна може да предизвика воспаленија во телото кои се поврзуваат со стареењето. Затоа користете потемен иинтегрален леб.

Бел шеќер

Белиот шеќер предизвикува акни, а долгорочно, брчки и трајни последици на кожата. Кога ќе посакате нешто благо, наместо слатки подготвени со бел шеќер, земете овошје, темно чоколадо, а особено корисна за младешки изглед се боровниците.

Извор…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *