Сутерен.мк

Кој алкохол е најнештетен?

Премногу алкохол (било кој), допринесува за развој на болест на црниот дроб, предупредува д-р Ненси Реау, директорка на одделот за трансплантација и шефица на одделот за хепатологија на Медицинскиот центар при универзитетот Раш во Чикаго, САД.

Меѓутоа, како што вели таа, бидејќи целосната апстиненција е честопати неизводлива, постои пијалок кој може да го „препорача“.

Односно, доколку имате здрав џигер и воопшто сте здрави, црното вино е она што докторката го издвојува.

Докажано е дека содржи антиоксиданси и полифеноли, па токму затоа има и поинаков ефект врз здравјето на црниот дроб.

Секако, таа предупредува дека и во пиењето црно вино важна е умереноста.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *