Сутерен.мк

Кој е најризичен за рак на желудник?

Ризикот од рак на желудник се зголемува после 55 година од животот.

Освен генетиката и стилот на животот, развојот на оваа злокобна болест може да го поттикнат и инфекцијата со хеликобактер пилори, долготрајното воспаление на слузокожата, полипите во желудникот, долготрајната анемнија, но и припадноста на одредена крвна група.

Имено, на страницата на клиниката ККливленд, стои дека ракот на желудник најчесто се јавува кај луѓето со крвна група А. Оваа поврзаност е забележана уште во 1950 година, а научниците и денес се обидуваат да ја сфатат природата на оваа врска.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *