Сутерен.мк

Кој, колку заработува во Холандија?

Холандија се карактеризира со висок животен стандард, прогресивно општество и добро развиена економија, нуди различни можности за вработување.
Повеќето од балканците кои се заминати на работа во Холандија, претежно се концентрирани во Ротердам и Амстердам.
Подолу е листа на плати по професија во Холандија. Сметајте дека се работи за бруто-плати, што значи дека по плаќањето на даноците на работникот му останува значително помал износ. Исто така, имајте во предвид дека се работи за просечни плати, што значи дека тие можат да бидат значително повисоки или помали во зависност од различни фактори како работно искуство, град, компанија…

Платите на физичките работници 

Платата на физичките работници во Холандија варира во зависност од занимањето, индустријата и искуството. Општо земено, овие работни места добро се плаќаат во споредба со многу други земји. Поради високите плати, како и поради стабилната економска состојба, Холандија привлекува голем број работници од Србија и од Балканот, особено за работни места како градежништво, земјоделство, транспорт.

Водоводџија: 2.750 евра

Електричар: 2.644 евра

Мајстор на градилиште: 2.900 евра

Столар: 2.450 евра

Раководител на кран: 3.140 евра

Молер: 2.300 евра

ЦНЦ оператор: 3.000 евра

Чистач: 1.900 евра

Рудар: 4.900 евра

Плати на угостители 

Работењето во ресторани, кафулиња и хотели не е само прашање на плата – тоа е и начин на живот. Работниците во угостителството често уживаат во динамично опкружување, запознавајќи луѓе од различни делови на светот. Платите во угостителството можат да бидат различни, во зависност од позицијата, искуството и видот на угостителскиот објект.
Водителка: 2.600 евра

Помошник готвач: 2.080 евра

Готвач: 4.300 евра

Шанкер: 2.400 евра

Стјуардеса: 3.900 евра

Пица мајстор: 3.350 евра

Келнер: 2.450 евра

Плати на медицински работници

Медицинските работници во Холандија се меѓу подобро платените професии. Оваа земја е позната по својот високо развиен здравствен систем и инвестира значителни ресурси во оваа област. Платите на лекарите, медицинските сестри и техничарите го одразуваат високото ниво на стручност и одговорност што го бараат овие занимања. Квалитетната работа и посветеноста на пациентите се вреднуваат и наградуваат, што ја прави работата во здравствениот сектор во Холандија не само финансиски наградна, туку и професионално исполнета.

Анестезиолог: 5.600 евра

Стоматолог: 5.100 евра

Масер: 2.550 евра

Медицинска сестра: 3.050 евра

Фармацевт: 4.400 евра

Радиолог: 3.650 евра

Ветеринар: 3.700 евра

Негувател: 2.700 евра

Плати на програмери

Во Холандија, програмерите се меѓу најплатените професионалци. Земјата има силна ИТ индустрија со голем број стартапи, како и присуство на големи технолошки компании. Платите на програмерите варираат во зависност од нивното искуство, специјализација, технологијата што ја користат и големината и видот на компанијата во која работат. Програмерите почетници може да очекуваат нешто повеќе од минималната плата, додека искусните програмери со специјализирано знаење можат да заработат над 5.000 евра месечно.

Backend развивач: 4.800 евра

DevOps инженер: 6.300 евра

Развивач на игри: 4.400 евра

ИТ тестер: 3.700 евра

PHP програмер: 5.400 евра

Веб дизајнер: 4.100 евра

Бруто и нето плати

Разбирањето на разликата помеѓу бруто и нето заработката во Холандија е клучно кога се разговара за платата. Бруто платата го претставува вкупниот износ на заработката пред одбивање на даноците и другите трошоци. Од друга страна, вашата нето плата е она што ви останува по одбивањето на данокот на доход, придонесите за социјално осигурување и пензискиот фонд.

На пример, ако вашата бруто месечна плата е 2.500 евра (27.778 евра годишно, вклучително и 8 отсто додаток за годишен одмор), по даноците и придонесите, вашата нето плата ќе биде околу 1.995 евра.
Нето платата е всушност износот што се плаќа на вашата банкарска сметка секој месец. Кога разговараат за платата, работодавците обично се повикуваат на бруто месечен износ, но важно е да се знае и нето износот, бидејќи има значителна разлика помеѓу двата износи.

Просечна плата

Според податоците на Бирото за економски анализи во Холандија, просечната бруто-годишна плата во 2023 година изнесува 34.260 евра или 2.855 евра месечно. Се предвидува дека во периодот 2024-2025 г. зголемете ја таа сума на 41.000 евра годишно.

Во споредба со другите развиени земји, платите во Холандија се просечни и малку пониски отколку во САД и Велика Британија. Сепак, Холандија е позната по добрата рамнотежа помеѓу работата и животот. Истражувањата покажуваат дека само 0,3 отсто од вработените работат прекувремено, што е значително пониско од светскиот просек од 10 отсто.

Минимална плата

Минималните плати во Холандија од 1 јануари 2024 година се разликуваат според возраста на работникот. За работниците на возраст од 21 и повеќе години минималната саатница е 13,27 евра. За оние на возраст од 20 години, саатницата е 10,62 евра, додека за 19-годишниците е 7,96 евра. 18-годишните работници заработуваат 6,64 евра на час, 17-годишниците заработуваат 5,24 евра, 16-годишниците заработуваат 4,58 евра, а 15-годишниците 3,98 евра на час.

Од 2024 година, холандската влада премина на часовна пресметка на минималната плата, што ја прави пресметката полесна и поправедна за вработените.

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *