Сутерен.мк

Кој пијалок е најштетен за џигерот?

Црниот дроб ни ги филтрира штетните материи од телото нужно е да се грижиме за неговата добросостојба. Меѓутоа, кога се зборува за оштетувањето на џигерот, обично веднаш се помислува на алкохол, но истражувањата покажуваат дека овој орган трпи многу поголема штета од еден друг, мноу попопуларен пијалок!

Научните истражувања на Медицинскиот универзитет во Бостон дошле до заклучок дека зашеќерените газирани пијалоци, за разлика од алкохолот, многу повеќе се разорни за црниот дроб! Односно, се главни виновници за замастениот џигер т.е. стеатозата, што доведува и до цироза на црниот дроб.

Лошата вест е што алкохолот и „пржениците“ се на второто место…

Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *