Сутерен.мк

Линкедин ги демнел своите корисници

Линкедин спровел експерименти на повеќе од дваесет милиони корисници во текот на пет години кои, иако биле наменети да го подобрат начинот на работа на платформата за членовите, може да влијаат на егзистенцијата на некои луѓе, пишува „Њујорк тајмс“.

Во експериментите спроведени низ целиот свет од 2015 до 2019 година, Линкедин го воопшти процентот на слаби и силни контакти предложени од неговиот алгоритам „Луѓе што можеби ги знаете“ – автоматизираниот систем на компанијата за препорачување нови врски на своите корисници.

Алгоритамските експерименти на Линкедин може да бидат изненадување за милиони луѓе бидејќи компанијата не ги известила корисниците дека тестовите се во тек.

Корисниците често немаат поим дека компаниите спроведуваат тестови на нив. (Њујорк тајмс користи такви тестови за да го оцени текстот на насловот и да донесува одлуки за производите и карактеристиките што ги објавува компанијата).

Но, промените направени од Линкедин укажуваат на тоа како таквите измени на широко користените алгоритми можат да станат потенцијални експерименти во социјалниот инженеринг што го менуваат животот за многу луѓе. Експертите кои ги проучуваат социјалните влијанија на компјутерите велат дека спроведувањето на долги, големи експерименти врз луѓе кои би можеле да влијаат на нивните изгледи за работа на начини невидливи за нив покренале прашања за транспарентноста на индустријата и надзорот на истражувањето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *