Сутерен.мк

Маск подготвува Ноева арка

Минатата седмица, компанијата „SpaceX“ ја прославила 10-годишнината од првата Драгон мисија, COTS 2, која опфатила заминување и враќање од Меѓународната вселенска станица (MSS).

Четири години претходно, во септември 2018 година „SpaceX“ првпат ја лансираше ракетата Falcon 1 во орбитата.
На прашањето за плановите, американскиот милијардер одговорил: „Ќе изградам 1000 + Starship ракети за транспорт до Марс. Во суштина, модерна Ноева арка“.
„SpaceX“ сè уште не лансирал Starship во орбитата, а планира тоа да го направи во текот на летото, поточно штом ја добие потребната дозвола.

Огромната ракета се состои од два дела – ракетен бустер и транспортен простор, со вкупна висина од 122 метри.
Маск има намера да однесе милион луѓе на Марс до 2050 година.
Извор…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *