Сутерен.мк

Масло за пржење како авионско гориво

Компанијата Ер Франс – КЛМ ќе испрати свој авион на прв долголиниски лет со „одржливо гориво“: нафта измешана со синтетичко млазно гориво добиено од отпадно масло за пржење храна.

Авионот ќе лета од Париз за Монтреал со мешавина во која е 16 отсто „одржливо гориво“, како подршка во создавањето на индустријата кога гарантира еколошки што поодговорен авио превоз.

Ер Франс – КЛМ тврдеше дека во февруари го извршил првиот редовен лет на авион со синтетичко „одржливо гориво“, од Амстердам до Мадрид.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *